Dolgu Nasıl Yapılır?
Genellikle diş hastalıkları sonucu diş etinde meydana gelebilecek boşlukların doldurulması amacıyla uygulanan bir tedavidir. Estetik amaçlı yapılan dolgular da olabilir.
Doktorlar artık diş tedavilerinde dişin yerinde kalması ve çekilmemesi için çalışır. Ancak diş çürüğü ve kırıklar gibi ağır diş hastalıklarında dişin çekilmesi kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda dolguyla dişin çıktığı yerdeki boşluk kapatılır. Dolgu yapılırken dişin şekline ve ağız yapısına uygun yapılarak kalıcı olması hedeflenir. Eğer dişin bir kısmı değil tamamı doldurulacaksa köprü tedavisi uygulanır.
Diş Apse
Tamamen diş dolgusu yapabilmek için çevredeki dişler kullanılır. Ancak diş kırığı varsa yine aynı diş üzerinden alınan dokuyla da tedavi gerçekleştirilebilir.
Geçici dolgularla dişin belirli bir süre sağlıklı kalması, ardından daha kalıcı bir yöntemle diş tedavisi yapılması amaçlanabildiği gibi dişte dolgunun tamamen kalması için kalıcı dolgu tedavileri de yapılabilir.
Diş kaplama ve kanal tedavisi yapan doktorun titiz çalışması gerekir. Çünkü kaplama tedavisi sırasında doldurulmayan her boşluk potansiyel enfeksiyonların oluşmasına neden olur.
Ayrıca başarılı bir tedaviden geçen hastaların da bundan sonra diş sağlığına dikkat etmeli. Diş temizliklerini düzenli yapmalıdır. Diş fırçalamada daha hassas olunmalı, diş ipi kullanılmalıdır.
Dolgu yapılırken dişe tutunan maddeler kullanılır. Dolgunun kalıcılığı için dişte veya diş etinde oyuklar açılması gerekir. İyi bir oyuk hazırlandıktan sonra dişin bulunduğu yerin çürümeden önceki haline en yakın oyuk açılır. Böylece dolgunun daha iyi tutunması sağlanır ve diş etinin doğallığı bozulmamış olur.